Free Joomla Template by Discount Justhost

ROKOVANJE - ZAKAJ, KDAJ IN KAKO

Način, kako se rokujemo z možnimi strankami, sodelavci, pove veliko o naši samozavesti, profesionalnosti ali (ne)uglajenosti. V poslovnem okolju je rokovanje edini dovoljeni fizični stik. Ste kdaj pomislili kašen vtis naredite na drugega, ko mu v pozdrav ponudite svojo dlan? Kolikokrat ste bili ob rokovanju v zadregi, ker ste prijeli prepoteno, mlahavo roko ali samo konice prstov. Vsi smo že doživeli kakšno neprijetno rokovanje in vemo, kako to vpliva na oblikovanje prvega vtisa o našem sogovorniku in nadaljnje komuniciranje.

V zgodovini je ponujena roka pomenila, da v njej ni orožja, da ponuja spravo, prijateljstvo. Kasneje je postalo rokovanje privilegij. V fevdalnih časih je smel le kmet-svobodnjak podati roko graščaku in ga pogledati v oči. Danes pomeni stisk dlani znak sprave, soglasja, pozdrava ali sklenjenega dogovora. Rokovanje je postalo tudi del olike. Zanj veljajo temeljna pravila razvrstitve. Roko ponudi ženska moškemu, starejša oseba mlajši, višji v družbeni razvrstitvi ali po položaju nižjemu. V poslovnih odnosih ima funkcija oz. položaj prednost pri razvrščanju pred starostjo ali spolom. Če se višji po položaju ne odloči, da nam bo ponudil roko, se pač ne rokujemo. Marsikatero predstavljanje, marsikateri pozdrav in slovo minejo le z besedo, morda z nasmehom ali naklonom glave.

Žaljivo je, če ne sprejmemo ponujene roke. Zato velja osnovno pravilo, da ponujeno roko vselej sprejmemo, čeprav nam rokovanje sicer morda ni pri srcu. Pomembno je tudi, kako to naredimo. Če nam človek šibko stisne roko, se odmika iz neposredne bližine, umetno ustvarja večjo razdaljo, ali celo izmika svoj pogled, bomo zanj navadno rekli, da ima šibak značaj. Pazimo, da ne vdiramo v intimni prostor drugih. Rokujemo se na dolžini iztegnjene roke. Po končanem stisku nam roka ne sme pasti v prostem padu navzdol kot  pokošena. Ponujeno roko stisnemo prepričljivo, kratko in zmerno. Neprijetno je rokovanje z ohlapno, morebiti še prepoteno ali mrzlo roko. Stisk roke traja sekundo, dve. Neprimerno je ujeti drugega v prijem, ki ne popusti, še bolj, trpeti mahanje z roko, ki spominja na naporno črpanje vode iz vodnjaka. Prepovedano je ponuditi orokavičeno ali umazano roko.

Boštjan Polutnik

Zadetkov: 7159

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta klikom na gumb